TVCC

TVCC by Rem Koolhaas and Ole Scheeren © OMA

Project:

Television Cultural Centre(TVCC)

Type:

Cultural, Hotel

Status:

Competition (1st prize) 2002; Completion 2012

Client:

China Central Television (CCTV)

Location:

Beijing, China
+

More Information

Site:

20 hectares in new Central Business District

Scale:

Total Project 599,000 m2; TVCC 95,000 m2

Program:

5-star Hotel with 241 keys, 1500-seat Theatre, Digital Cinemas, Ball Room, Press Center, Recording Studios, Parking
TVCC_by_Rem_Koolhaas_and_Ole_Scheeren©OMA_01-
TVCC_01_exteriorview
TVCC_02_CCTV-08-08-9985
TVCC_03_CCTV-08-08-9966
TVCC_04_CCTV-08-08-9850
TVCC_05_CCTV-08-08-9741
TVCC_06_organization_structureevents

Project Description

By assembling the varied and diverse function areas required for the freely accessible public program into one building, the Television Cultural Centre establishes a more informal quality adjacent to the strong architectural figure of CCTV. Multiple functions – a 1,500 seat theatre, digital cinemas, recording studios, press conference and exhibition space, and a five-star hotel with ballroom, conference rooms, and spa – are stacked to form an accumulation of structurally independent volumes.

A continuous skin envelopes this assemblage – starting from the ground up, the skin extends upwards to form the angular sloping roof of the long podium, then becoming the vertical façade of the tower, wrapping over the top of the building and down the other side – defining the actual shape of the essentially shapeless building; and freezing a moment of apparent instability into an icon in its own right.

The design creates an urban microcosm by replicating the looseness of the surrounding urban fabric – the majority of program distributed on the first four levels, the foyer, lobbies, theatre, ballroom and hotel drop-off can be understood as plazas or public spaces in a city.

TVCC’s theatre seats 1,500 people all on a single gigantic floating balcony. This configuration undoes the traditional separation of the audience into stalls, balconies, and boxes, and liberates the entire ground – providing a continuous floor space to extend from the backstage area to the foyer without interruption. This allows maximum flexibility for the stage to be enlarged at will, TV cameras to move freely, temporary seating to be installed, and large-scale processional events to pass through the theatre.

The hotel is located in the tower and is connected to the podium via a shuttle elevator to the fifth floor, where a 100m high atrium begins, rising above the lobby. Check-in area, restaurants, bars, shops, and access to the swimming pool and spa, as well as other public functions such as a suspended conference center are all accommodated on the elevated lobby level. The atrium is surrounded by 300 hotel rooms, which on the south side are arranged in an irregular pixilated pattern that juts from the façade facing CCTV and E8 road, while the north-facing façade remains flat and consistent. The top of the hotel offers spectacular views of the city from two restaurants and a sky bar.

+

View Project Credits

Design Team:


Design Architect:

OMA, Beijing / Rotterdam

Executive Architects and Engineers:

ECADI
(East China Architecture & Design Institute), Shanghai

Structure:

Arup, London / Hong Kong / Beijing

Building Services:

Arup, London / Hong Kong / Beijing

Facade:

Front Inc., New York

Broadcasting Design:

ECADI, Shanghai and Sandy Brown Associates, London

Lighting:

Lighting Planners Associates, Tokyo

Landscape:

Inside/Outside, Amsterdam

Vertical Transportation:

Lerch Bates & Associates, London

High-rise Consultant:

DMJMH+N, Los Angeles

Scenography:

DuckS Sceno, France

Acoustics:

Dorsser Blesgraaf, Eindhoven

Food Services:

Romano Gatland, New York

Buildability:

Stephen Scanlon, San Diego

Strategic Advisor:

Qingyun Ma, Shanghai

Photographs Slideshow:

Iwan Baan, Kevin Ou, Ole Scheeren

Diagrams Images Slideshow:

OMA