Los Angeles County Museum of Art

by Rem Koolhaas and Ole Scheeren © OMA

Project:

Los Angeles County Museum of Art

Type:

Cultural

Status:

Competition 2001 (1st prize); Pre-schematic Design 2002

Client:

Los Angeles County Museum of Art

Location:

Los Angeles, California, USA
+

More Information

Site:

Hancock Park, site of existing museum

Scale:

57,764 m2

Program:

Plinth, Service &amp; Support 16,296 m2, Plaza, Public Facilities &amp; Temporary Galleries 18,578m2, Study Centre 1,672m2, Exhibition Plateau Permanent Collections 21,218m2</dd></dl></div>
LMAC_01_siteandmodel
LMAC_02_interiorofmodell_nowhiteline
LMAC_03_conceptmodels_nowhiteline
LMAC_04_connections
LMAC_05_bandprogram
LMAC_06_explodeaxon

Project Description

The Los Angeles County Museum of Art (LACMA) complex is reconceived as a system of horizontal layers, with exhibition spaces stacked above an open-air plaza. Once, all continents were joined a single whole…then they drifted apart. The design proposes to undo LACMA’s “continental” separation of their vast collection of world artifacts, and imagines an almost Utopian condition where the history of the arts can be told as a single and simultaneous narrative showing moments of chronological coincidence, autonomy, influence, and convergence.

LACMA’s current proliferation across its site is a microcosm of Los Angeles – distributed and dispersed, rather than focused – and inhibits the full revelation of its potential as a museum and as a site. The proposal consolidates the collections into a whole instead of a series of pavilions. It focuses spending on the reinvention of LACMA’s image rather than the renovation of existing buildings. It creates the opportunity for multiple paths, diverse interpretations and cross-cultural exhibitions within a single entity. A consolidated LACMA can perform more efficiently, expend less money on renovation, open more of the park to the city, and create a sense of coherence and much-needed presence that this museum has lacked for decades – rejuvenation through reconnection.

+

View Project Credits

Design Team:


Design Architect:

OMA, Rotterdam

Structure:

Arup, Los Angeles

Building Services:

Arup, Los Angeles

Quantity Surveyor:

DLA

Curatorial Advisors:

Hans Ulrich Obrist, Chris Dercon

Diagrams/Model Images Slideshow:

OMA