CCTV

By Rem Koolhaas and Ole Scheeren © OMA

Project:

China Central Television (CCTV) Headquarters

Type:

Television Station and Headquarters

Status:

Competition 2002 (1st prize); Completion 2012

Client:

China Central Television (CCTV)

Location:

Beijing, China
+

More Information

Site:

20 hectares in new Central Business District

Scale:

Total Project 599,000 m2; CCTV 473,000 m2

Program:

Administration 64,800 m2, Multi-purpose 54,900 m2, News Broadcasting 65,000 m2, Broadcasting
31,800 m2, Production Studios 105,400 m2, Public Loop 11,100 m2, Facilities 22,500 m2, Parking 59,700 m2
CCTV_by_Rem_Koolhaas_and_Ole_Scheeren-¬OMA_01
CCTV_01_urbanscape
CCTV_02_CCTV-08-08-9085
CCTV_03_urbanvillage
CCTV_04_CCTV-08-04-8324
CCTV_05_CCTV-08-08-9546
CCTV_06_darkview
CCTV_07_CCTV-09-03-7874
CCTV_08_closeupexterior
CCTV_09_imagebyiwan_08089793
CCTV_10_CCTV-08-08-8178
CCTV_11_CCTV-08-08-8459
CCTV_12_diagram
CCTV_13_programfoldout
CCTV_14_axos
CCTV_15_program
CCTV_16_structurebases

Project Description

The CCTV Headquarters has become an icon for Beijing. Instead of competing in a futile race for ultimate height, the project proposes an iconographic constellation of two high-rise structures that actively engage the space of the city: CCTV and TVCC.

CCTV combines administration and offices, news and broadcasting, program production and services, and the entire process of TV-making into a single loop of interconnected activities. The consolidation of all TV production into a single building allows the 10,000 staff to be aware of the nature of their work and co-workers, creating a chain of interdependence that promotes solidarity rather than isolation. The building itself contributes to the coherence of the organization.

Two towers rise from a common production platform that is partially underground – one dedicated to broadcasting, and the other to services, research, and education – and join at the top to create a cantilevered connection for management and the public. While CCTV is a secured building for staff and technology, a dedicated path circulating through the building provides a public “loop” that allows visitors to learn and witness the process of TV-making while offering spectacular views across multiple facades towards the CBD, Beijing, and the Forbidden City.

With its vast and diverse network of broadcasting and production zones pulsating on a 24-hour news cycle; an internal circulation infrastructure that resembles a subway system (with express and local stops); and interlinked brain centers, nervous system, and a labyrinth of staff facilities; the building will behave much like a living breathing organism – the production of the virtual inhabiting the physical.

A new icon is formed, not in a predictable soaring tower, but in a three-dimensional experience of geometric and social continuity. The virtual assumes a physical identity and occupies a place and location, for itself, the public, the city, and, in a feedback loop, the virtual realm.

+

View Project Credits

Design Team:


Design Architect:

OMA, Beijing / Rotterdam

Executive Architects and Engineers:

ECADI
(East China Architecture & Design Institute), Shanghai

Structure:

Arup, London / Hong Kong / Beijing

Building Services:

Arup, London / Hong Kong / Beijing

Facade:

Front Inc., New York

Broadcasting Design:

ECADI, Shanghai and Sandy Brown Associates, London

Lighting:

Lighting Planners Associates, Tokyo

Landscape:

Inside/Outside, Amsterdam

Vertical Transportation:

Lerch Bates & Associates, London

High-rise Consultant:

DMJMH+N, Los Angeles

Scenography:

DuckS Sceno, France

Acoustics:

Dorsser Blesgraaf, Eindhoven

Food Services:

Romano Gatland, New York

Buildability:

Stephen Scanlon, San Diego

Strategic Advisor:

Qingyun Ma, Shanghai

Photographs Slideshow:

Iwan Baan, Kevin Ou, Ole Scheeren

Diagrams Images Slideshow:

OMA