The Scotts Tower

By Ole Scheeren © OMA

Elevated living in a structure that suspends disbelief.

Project:

The Scotts Tower

Type:

High-rise, Residential

Status:

Commission 2006; Design Development 2007

Client:

Far East Organization

Location:

Singapore
+

More Information

Site:

Corner Site at Scotts Road and Cairnhill Road

Scale:

20,000 m2

Program:

68 High-end Duplex and Simplex Apartments, Penthouses, Sky Terrace Club House, Gym, Pool, Spa, Management Offices, Underground Parking
Scotts_01_Moneyshot_web_nowhiteline
Scotts_02_nightaerial_071213_nowhiteline
Scotts_03_080721_SST_Lobby_web_nowhiteline
Scotts_04_sky-terrace_nowhiteline
Scotts_05_pool
Scotts_06_showflat-living-090116
Scotts_07_kitchen-090116

Project Description

The Scotts Tower will be a 153 meter tall tower located at the corner of Scotts Road and Cairnhill Road, within a short walk to Orchard Road, Singapore’s most famous shopping street. With 20,000 m2 of built floor area, the building will provide 68 high-end apartment units with panoramic views. Four distinct apartment towers are vertically offset from one another and suspended from a central cruciform-shaped core. The skyline of floating towers relates to the surrounding building volumes and explores the most attractive views towards the city center and an extensive green zone to the north.

The design strategically maneuvers within a highly regulated building environment to maximize the full potential of the site. By reinventing the configuration of the building core, the Scotts Tower liberates the potential arrangement of apartment units, providing individual private access to each apartment. The design reinterprets local regulations, and enables the elevation of occupied building area, introducing column-free flexible “white plan” layouts, and maximizes the green area on a limited compact site. The lifted apartment towers reduce the building’s footprint to a minimum, liberating the ground level for extensive communal leisure activities embedded in a tropical landscape.

+

View Project Credits

Design Team:


Design Architect:

Ole Scheeren / OMA, Beijing

Associate Architect:

Ong & Ong, Singapore

Structure:

Arup, Beijing; KTP Consultants, Singapore

Building Services:

United Project Consultants, Singapore

Façade:

Front Inc., New York

Quantity Surveyor:

Davis Langdon & Seah, Singapore

Strategic Advisor:

Ang Chee Cheong, Kuala Lumpur

Project Imagery:

OMA Beijing with Crystal CG, Beijing (computer renderings)