Sterren Kijken

Project Description

VOGUE NEDERLAND
Sterren Kijken

by Joyce Bindt, Jun, 2013[View PDF]

Zo toegankelijk en gemoedelijk als de buitenbioscoop 1s, zo gevarieerd is ook het aanbod: Hollywood-hits, art house-klassiekers en PRACHTIGE TITELS uit de wereldcinema.

Zodra de temperatuur het toelaat, installeren buitenbioscopen hun witte doek in een park, op het strand of midden in de stad. Geen zaallicht dat wordt uitgeknipt, maar een ondergaande zon die de filmavond inluidt.

De bekendste buitenbioscoop van Nederlandse bodem mét succes is het dit jaar jubilerende Pluk de Nacht (plukdenacht.nl), dat zich in augustus steevast op het Stenen Hoofd aan het Amsterdamse IJ installeert. Het publiek krijgt iedere dag zowel korte films als een hoofdfilm voorgeschoteld en direct na de aftiteling kunnen de benen los worden gedanst onder de noemer Klup de Nacht. Houd daarnaast de website van het eveneens Amsterdamse West Beach Filmfistival (westbeachfilmfestival.nl) in de gaten voor een nog nader bekend te maken programma, dat uit producties van zowel grote namen als aanstormend talent zal bestaan. Met een serene Sloterplas als uitzicht waan je je als bezoeker even ver weg van de stadse drukte.

Buitenbioscopen die garant staan voor een geslaagde filmavond staan natuurlijk niet alleen in de hoofdstad. Het Filmhuis in Den Haag zet haar grote doek iedere zomer op het Spuiplein aan de overkant (filmhuisdenhaag.nl) en Pleinbioscoop Rotterdam (pleinbioscooprotterdam.nl) in het Museumpark levert een goede mix tussen mainstream en art. Afgelopen editie werd het publiek onder meer getrakteerd op Oscar-winnaar The Artist, Let The Right One In en Rundskop, evenals de klassieker Play Time. Groots is het Openlucht FilmFestival in Apeldoorn (openluchtfilmfestival. nl) alleen al vanwege het doek: Met een oppervlakte van tien bij twintig meter is het naar eigen zeggen het grootste buitenfilmdoek van Europa.

Ga de grens over en de openlucht screenings op bijzondere locaties liggen al helemaal voor het oprapen. Tilda Swinton organiseert samen met regisseur en Palme d’Or-winnaar Apichatpong Weerasethakul het festival Film on the Rocks in Yao Noi, Thailand (filmontherocksyaonoi. com). Bezoekers steken een deel van de azuurblauwe zee over om vervolgens op een drijvende bioscoop van films te genieten.

Minder exotisch, maar minstens zo betoverend is Cinespia (cinespia.org), met viewings op het grootste kerkhof van Los Angeles. Dichter bij huis is Film4 Summer Screen bij het statige Somerset House in Londen (somersethouse.org.uk/film). Dit jaar staat onder meer Guys and Dolls op de planning, een musicalfilm uit 1955 met Marlon Brando in de hoofdrol.

De toegang tot openluchtfilmavonden is veelal gratis- of het entreebedrag bedraagt slechts enkele euro’s – en eigen culinaire bijdragen zijn in de meeste gevallen meer dan welkom. Mocht je je eigen achtertuin niet willen verlaten voor een buitenfilm, dan is het boeken van een eigen openluchtbios (outdoorcinema.nl) ook nog een optie.