Barclay Village

By Ole Scheeren © Büro-OS

A sensitive insertion into an existing neighborhood in Vancouver’s West End and a design that promotes social cohesiveness in a dense urban context.

Barclay_Village©Buro-OS_01
Barclay_Village©Buro-OS_03
Barclay_Village©Buro-OS_04
Barclay_Village©Buro-OS_05
Barclay_Village©Buro-OS_06
Barclay_Village©Buro-OS_07
Barclay_Village©Buro-OS_02

Project Description

Barclay Village
Barclay Village is embedded in Vancouver’s lively West End, an area characterized by a range of small and medium-scale structures and a patchwork of dense green spaces. The design of the project reflects this heterogeneous urban context by stacking cubic volumes of varying size to form two modulated towers with a distinctive silhouette. The volumes are offset to create multiple receding platforms, balconies and terraces that resemble the network of diverse small-scale spaces at street-level. Barclay Village creates a living experience in a high-rise comparable to that of the surrounding neighborhood, affording both private residential spaces and a variety of communal areas for social connectivity.

Location
Located at the midpoint between Vancouver’s bustling Davie and Robson Villages, the design for Barclay Village draws inspiration from the texture and scale of the surrounding urban fabric and folds the typologies of the two historic villages from the horizontal into the vertical, creating carefully articulated twin towers that integrate into the local neighborhood.

Community
The project merges a diverse mix of residences with public amenities, communal spaces and a network of green areas that extend to the building’s top floors. The development integrates social housing, alongside market rental and condominiums for sale in a residential complex that goes beyond the stratified apartment block and offers a multitude of shared spaces for social interaction.

The twin towers are not conceived as separate entities but are closely connected with each other and the natural and urban spaces around them. Above the ground levels, a multi-layered bridge physically joins the two structures and creates a semi-internal courtyard that is both protected whilst remaining open to the street. In contrast to the typical tower base with hard street edges and limited access, the design for Barclay Village proposes a softer, permeable approach with a series of receding plateaus that allow the surrounding greenery to overgrow them and fuse the structures into the streetscape.

The space between the towers is precisely defined rather than merely residual, with the various ground level amenities – lobbies, gym, retail and recreational facilities, as well as a daycare center on the upper levels – spilling into the courtyard. Open terraces and sky gardens extend the landscape from the courtyard and connector levels upwards into the towers, populating the residences with outdoor green spaces.

+

View Project Credits

Design Team:


Design Architect:

Buro Ole Scheeren

Principal / Design:

Ole Scheeren

Partners:

Eric Chang, Dan Cheong

Senior Associate In Charge:

Claudia Hertrich

Team Leader:

Marta Ferrari

Team:

Michael Cavander, Neeraj Chatterji, Can Liu, Kevin Loftus, Daniel Mayer, Chiara Storino, Jose Urbiola, Xiaoyan Wang, Danny Zhang, Josh Zhao;
With Simon Cambier, Daniel Dobson, Henry Han, Yiyuan Li, Olga Marelja, Kevin Ou, Yanyadech Phornphong, Nicolas Probst, Praveen Ramachandran, Kristoffer Rogeberg, Miljan Salata, Catherine Tan, Matteo Vergano, Xiaoxu Yan, Rumen Yosifov, Yefan Zhang, Bruno Zhao

Concept Team:

Dan Cheong, Chiara Storino, Jose Urbiola, Xiaoyan Wang, Xiaoxu Yan, Danny Zhang

Consultants:


Collaborating Architect:

Francl Architecture, Vancouver

Structural Engineer:

Glotman Simpson, Vancouver

Envelope Consultant:

Morrison Hershfield, Vancouver

Sustainability Consultant:

Kane Consulting, Vancouver

Landscape Architect:

Pfs Studio, Vancouver

Traffic Consultant:

Bunt Associates, Vancouver

Project Imagery:

Buro Ole Scheeren, Hong Kong/Beijing; San, Beijing (Computer Renderings)